Nazister vrede over Hitler-karikatur

Politikens nylige offentliggørelse af en omstridt karikaturtegning af nazi-lederen Adolf Hitler har vagt stor vrede blandt herboende nazister. Tegningen, som forestiller Hitler med et sværd i den ene hånd og et afhugget hoved i den anden hånd, blev bragt i Politiken i tirsdags i forbindelse med udgivelsen af en historisk bog om nazi-lederen. Forfatteren Bent Isachsen ville udgive en historisk bog, der går bag om Hitlers kendte facade, og søgte i den forbindelse tegnere, som kunne bidrage med illustrationer til bogen. Men ingen af de kendte karikaturtegnere, som Isachsen kontaktede, turde lægge navn til karikaturer af nazi-lederen. For at starte en debat om emnet, valgte Politikens kulturredaktør Søren Viol Hansen derfor at skrive en artikel om Isachsens sværdslag med at finde tegnere, der var modige nok til at stille op til projektet.

Men trykningen af den omstridte Hitler-karikatur har vagt stor vrede og utilfredshed blandt nazister i ind- og udland. Lederen af interesseorganisationen ‘Danske Nazisters Fællesråd’, Kenneth Weiss udtaler: “Karikaturen af nazismens største ikon, Adolf Hitler – fred være med hans sjæl – er en fornærmelse af, ikke kun danske nazister, men alle verdens nazister”.

 

Tegningen i Politiken sætter Hitler i et urimeligt dårligt lys, og antyder dermed, at alle nazister er barbariske mordere. Det er en helt fordrejet og stereotyp fremstilling af alle tilhængere af den nazistiske ideologi.

 

Redaktionens udsendte spurgte derfor Kenneth Weiss, om ikke illustrationen af Hitler med et sværd og et afhugget hoved blot fremstiller Hitler i en velkendt sammenhæng, idet det er almindeligt kendt, at Hitler stod bag udryddelsen af millioner af jøder, hvortil Kenneth Weiss svarede: “Man skal huske på, at det var en anden tid den gang og at der derfor var brug for helt andre metoder end i dag. Tegningen i Politiken sætter Hitler i et urimeligt dårligt lys, og antyder dermed, at alle nazister er barbariske mordere. Det er en helt fordrejet og stereotyp fremstilling af alle tilhængere af den nazistiske ideologi.”

Formanden for ‘Det Nazistiske Broderskab’, Johannes Hess Jacobsen er endnu mere fremme i skoene af sin kritik af Politiken. Til Redaktionen siger han: “Politiken er med til at stigmatisere alle nazister som racistiske bødler, der svinger sværdet over resten af verden, som om nazismen havde til hensigt at erobre verden med magt. Intet kunne være mere forkert. Nazismen er en fredelig og tolerant ideologi”. På spørgsmålet om hvordan han vil forklare de mange terrorangreb, der har været de senere år, hvor terrorister har råbt gloser som ‘Heil Hitler’ og ‘Død over jøderne’, svarer formanden ikke uventet, at “… disse angreb har intet med nazismen at gøre. Det er nogle få ekstremister, som voldtager og udnytter nazismen.” Det samme synes at være holdningen hos Statsminister Lars Lykke Rasmussen, som i en udtalelse til TV2 Nyhederne siger: “Politikens offentliggørelse af Hitler karikaturen er selvfølgelig tilladt, eftersom vi har ytringsfrihed og trykkefrihed i Danmark, men Politiken bør udvise forståelse for, at sådanne tegninger kan og vil krænke følelser hos nazister. Derfor bør Politiken og andre medier afholde sig fra at bringe den slags, hvis formålet alene er at provokere. Men jeg vil ikke blande mig i hvad aviserne bringer, blot understrege, at vold og terror ikke har noget at gøre med nazisme.”

Vi bringer her en gengivelse af den omstridte tegning fra Politiken i tirsdags:

(Artiklen fortsætter under billedet).


Den fremtrædende nazi-kritiker Laust Hedefarm har været ude og støtte Politikens artikel og udtaler: “Det er godt, at Politiken nu skyder hul på debatten om nazifiseringen af vores samfund og nazismens store udbredelse i Vesten.” En anden kendt samfundsdebattør, David Træls er mere lunken over for Politikens artikel, og udtaler til Redaktionen: “Det er helt uhørligt, at Politiken udnytter en folkestemning imod nazister og på den måde fremstiller alle nazister som forbrydere. Man skal huske på, at langt de fleste nazister blot ønsker at leve et fredeligt liv med deres ideologi. De ønsker ikke at slå alle jøder ihjel. Det er jo en uhørlig tanke”. Han får støtte af Københavns biskop, Arne Helliggaard, som inviterer nazister og andre danskere til at danne en fredsring omkring Københavns Domkirke fredag aften, for at vise sammenhold imod den udbredte nazifobi i samfundet.

 

Man skal huske på, at langt de fleste nazister blot ønsker at leve et fredeligt liv med deres ideologi.

 

Uroligheder i Tyskland oven på den danske karikaturtegning

Offentliggørelsen af Politikens Hitler-tegning har også mødt stor modstand i udlandet. I den tyske delstat Sachsen var der i aftes en støttedemonstration imod Politiken og især imod den danske regering, som afviser officielt at tage afstand fra tegningen. Under rød-hvide nazi-faner og med slagordene ‘Heil Hitler’ i taktfast kor, gik demonstrationen gennem gaderne, hvor det også blev til voldelige sammenstød med ordensmagten. Den tyske kansler Märkel opfordrede i aftes den danske statsminister til at stå frem og tage afstand fra tegningen.

Tegningen af Hitler er også nået over Atlanten og har ført til store demonstrationer i Argantinas hovedstad Buenos Aires, hvor der er blevet sat ild til den danske ambassade og hvor flere jødiske forretninger er blevet udsat for hærværk. Urolighederne i Argentina menes at have ført til tre dødsfald, heraf to politifolk, der blev ramt af benzinbomber.

Erhvervslivet kræver en undskyldning

Utilfredsheden blandt nazister over den danske regerings manglende afstandtagen til den provokerende karikaturtegning, har fået det danske selskab Kozan Gas til at kræve, at regeringen giver en officiel undskyldning til de nazistiske lande, som officielt har været ude og proklamere sanktioner imod danske selskaber og boykot af danske varer. “Det vil true den danske betalingsbalance og eksporten”, siger Kozan Gas’ adm. direktør til DR P1.

En fremtrædende erhvervsmand, som ønsker at være anonym (identiteten er kendt af redaktionen), siger, at “… Danmark risikerer at stå over for dette århundredes største eksportkrise, hvis ikke regeringen træder i karakter og siger fra over for krænkende karikaturer af en af de største ikoner i en fredelig verdensideologi.”

Det kontroversielle online-medie ‘Den Lange Avis’ har varslet, at de vil genoptrykke karikaturen af Hitler i en serie af lignende karikaturer, for at teste danskernes ytringsfrihed. Flere udenlandske medier har også sagt, at de vil genoptrykke tegningen.

 


Ovenstående er naturligvis en helt igennem fiktiv historie og alle navnene i artiklen er opdigtede.

Formålet med at bringe artiklen er, at sætte fokus på Muhammed-tegningerne fra 2005 og det faktum, at der både den gang og i dag fandtes danskere, som i ramme alvor tog afstand fra Kurt Westergaards tegning af Muhammed med en bombe i turbanen, og som støttede den kritik, som ‘profet-tegningerne’ afstedkom i Danmark og udlandet.