Smuglere hjælper flygtninge med at sammenligne vilkår i EU-lande

EU’s grænseagentur har interviewet asylsøgere, der havde detaljerede oplysninger om velfærdsydelser og vilkår i flere EU-lande, bl.a. Danmark, skriver Jyllands-Posten i dag.

Menneskesmuglere forsyner flygtninge og migranter med detaljerede informationer om vilkårene i de enkelte EU-lande, så de bl.a. kan tage bestik af størrelsen på velfærdsydelserne, før de afgør, hvor de vil søge asyl.

Det fremgår af et ikke tidligere offentliggjort dokument fra EU’s grænseagentur, Frontex. Der er tale om et skema, som menneskesmuglere i sensommeren i fjor gjorde tilgængeligt for asylsøgere via en hjemmeside. Her kunne asylsøgerne bl.a. sammenligne ventetiden på familiesammenføring og den månedlige ydelse, de får i lande som Tyskland, Sverige og Danmark.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) blev gjort bekendt med skemaet, da hun i sidste uge besøgte Frontex i Warszawa. For hende er det et bevis på, at vilkårene spiller en afgørende rolle for asylsøgernes valg af destination, og at det derfor var rigtigt af den nye Venstreregering at fremsætte et lovforslag, som barberer den månedlige ydelse til SU-niveau, for at nedbringe antallet af asylsøgere.

”Det her bekræfter den fornemmelse man har: At der er menneskesmuglere, som har øjnene stift rettet mod vilkårene i de lande, hvor de overvejer at hjælpe asylansøgerne til,” siger DF’s retsordfører Peter Skaarup til Jyllands-Posten.

”Det er jo i den grad noget, der bør vække til eftertanke hos dem, som igennem årene ikke rigtigt har troet på og ikke villet erkende, at det er sådan, at vilkårene har indflydelse på hvortil flygtningene søger. Men det kommer som sådan ikke som en overraskelse for mig. Det er egentlig ret logisk. Vi ville jo selv, hvis vi var flygtninge fra Danmark, prøve at kigge efter de steder i verden, hvor vi kan blive behandlet bedst. Det gør asylansøgerne selvfølgelig også,” siger Peter Skaarup.

De Radikale afviser, som de tidligere gjort, at vilkårene – herunder ydelsernes størrelse – har nævneværdig betydning for tilstrømningen.