Sverige forbyder “Black Friday”

Det svenske Storting har torsdag besluttet, at detailhandelen fremover ikke må bruge betegnelsen “Black Friday” som led i deres markedsføring. Indgrebet kommer oven på en anbefaling fra det nyetablerede ‘Rådet för Politiskt Korrekt Terminologi’, som mener at udtrykket, der på svensk oversættes til Svart Fredag, kan virke diskriminerende imod “svensker med anden etnisk baggrund”.

I forlængelse af den lov, som Stortinget i 2014 vedtog enstemmigt, bortset fra Sveriges Demokraterna, hvormed kritisk omtale af indvandrere og indvandringspolitikken blev kriminelt, har regeringen strammet reglerne for politisk korrekt skrift og tale.

Erhvervslivet hilser loven velkommen og er allerede klar med et svensk alternativ. Denne fredag vil fremover blive kald Multicolor Friday i alle ICA’s butikker. Coops svenske generaldirektør, som er øverste chef for ICA og de danske Coop-kæder Kvickly, Fakta og Irma lover, at de danske butikker vil følge det svenske eksempel fra 2016.

Coops danske direktør Per Swartz ønsker ikke at kommentere på de svenske ønsker om at omdøbe Black Friday. Han mener ikke, at der i Danmark er nogen, der føler sig stødt over Black Friday kampagnen: “Danskerne vil bare have noget, der er billigt, og så lyder det lidt som sortbørspriser og det sælger”, udtaler han.

Robinson Crusoe and Black Friday

Der er så vidt vides ikke vedtaget noget sådan i Sverige. Men det er meget tænkeligt, at det kan ske. Og husk så: Du læste det her først.