Vi skal tage Danmark tilbage

Forskellen mellem islam og islamisme er glidende og ikke sort-hvid, sådan som mange politikere og iagttagere har for vane at mene.

Karen Blixen gjorde det, Winston Churchill gjorde det – og nu har De Konservative så også gjort det på en valgplakat. Sammenlignet islam(isme) med nazisme. Hvilket har udløst en lavine på de sociale medier og blandt mennesker, der opfatter sig selv som godhedens ambassadører – og hjertens gerne skilter med det. Sådan nogle er der som bekendt mange af i vores lille land.

Karen Blixen, dette begavede og følsomme væsen, fandt ingen grund til at komplicere sagerne unødigt, da hun i et essay før Anden Verdenskrig beskrev ligheden mellem islam og nazisme og fremhævede den oppustede selvfølelse blandt begge tankeretningers proselytter og deres dyrkelse af kæft, trit og retning. Eller da hun beskrev deres destruktion af samfundets økonomiske fundament og ligheden i deres ritualer. Eller da hun om ”Mein Kampf” og Koranen skrev, at de ligner hinanden, og at »islams forestilling om paradis er skabt af en krigerfantasi, der er et ideal for en hær på march«.

Tænk, hvis nogen havde udtrykt sig så bramfrit i dag. Vupti, fem millioner islameksperter, imamer, politikere, integrationskonsulenter, studieværter, forfattere, forsvarsadvokater, gadeplansmedarbejdere, lederskribenter og Facebookaktivister ville ikke bare protestere – men kræve vedkommende anklaget, dømt og straffet for racisme, blasfemi og islamofobi – om ikke i dag, så i morgen. Hvis vedkommende derefter var blevet dræbt af en udsat, ung mand på kontanthjælp, og som tilfældigvis var muslim og gik rundt med et ladt automatvåben, ville førstnævnte naturligvis selv have været ude om det. Han eller hun kunne jo bare have holdt sig kæft.

Det gjorde Karen Blixen ikke. Hun skrev om mange forskellige ting og sager i sine eventyr og essays, men hun var heldig nok at leve i en tid, hvor islam endnu ikke var vokset til, hvad bevægelsen er i dag: en global trussel mod muslimer, men i tiltagende grad også mod ikkemuslimer.

Misforstå mig ikke. Islam er flere ting, men forskellen mellem islam og islamisme er glidende og ikke sort/hvid, sådan som mange politikere og iagttagere har for vane at mene. Tillad mig en pædagogisk skelnen i tre dele. … Læs hele artiklen